Thursday, April 29, 2010

DenYut kAsih MediK~


Alhamdulillah,,sykur kpd Allah cz sy dpt mnghbskn bku
Denyut Kasih Medik (pnulisny Dr Farhan Hadi) dlm ms 2 hri,,,huhu w’pn bg sesstngh org,,2 hri adlh ms yg lm utk mnghbskn sbuah bku,,tp bg sy i2 plg cept cz b4 ni sy mn ad mnt nk bc novel2 ni,,tp sbb bku ni cm islamik skt,,rs cm cuba try test r,,mn taw ngn izin Allah,,6t trpikat kot,,huhuhu dpndekkn cte yg mmg da pndek ni,,act sy nk ckp sal bku ni,,mmg bez r..rugi kpd sape2 yg nk jd doc,,tp xbc bku ni,,sy bkn nk jd doc pn,,w’pn amk asasi sn hyt kt PASUM tp juz nk taw cmne lar hdup jd doc ni…then,,sy pn mula lar mmbedh bku ni,,bku yg pnuh ngn ilmu2 yg brguna sbgai seorg muslim khussny n sbgai doc amny. Penulis mncoretkn ksh seorg doc yg brnm Muslih ktika jd doktor HO (houseman). YA ALLAH,,mmg pent eh jd doc ni,,ms HO lg r asyk kna on call je (on call ni krje luar wktu) tp dsebbkn tugs kpd msyrkt dan yg plg pnting cz kwjipn kpd ALLAH,,so dye tbh mnghdpi dugaan ini,,ms jd HO,,dye dtmptkn utk bkrje kt 5 jbtn kt Hospita Selyng..mcm2 cbrn yg dihdpi tp xprnh ptus asa..Hatiny sntiasa mngadu,mmohon kekuatn drp Yang Maha Esa. Sngguh hbt mnusia ini , w’pn dgn ksibukn krja,,tp xprnh lupa mnunaikn solat,,kwajipn utama bg setiap muslim…slepas bc bku ni jg,,bru ak sdr rupa2ny msh rmai lg mnusia yg kurg ilmu agma(w’pn taw sy pn kurg ilmu n msh mncari)..mreka anggap solat xwjib lam keadaan skt,,bhkn Allah telh mudhkn bg org skit utk solat,,,jka tdk mmpu brdiri,hndklh dduk,,,jka xmmpu,hndklh brbaring..bgitu indhnya Islam,,tp rmai yg xmnydariny..bgitulh yg ingn dsmpaikn dr Muslih kpd para peskitny bhawa skit yg Allah bg ni adlh supy hmbaNya lbh mndktkn diri kpdNya…sy rs spe2 yg tringn,,brmint nk jd doc,,ley ar bli bku ni..amt brguna ms anda jd seorg doc 6t..cmne nk tegkkn kmbali Islam n bwa suasana Islam lam hspital….spe2 yg xnk jd doc pn ley gak bc utk tmbh ilmu,,cz lam ni pn ad ilmu2 yg kte bleh mnfaatkn…novel ini mnggbungkn fiqh perubtn,fiqh wanita n fiqh cnta…so,,insya-Allah,,bku ni dpt leraikn persoaln anda lam 3 prkara ni sdikit demi sdkit..ok,,b4 tu,,nk bg descrption skit sal bku 2..keluaran TELAGA BIRU,,hrga RM23..(murh je),,tp ms sy beli lg murh cz ad akk kt kolej bli terus ngn isteri beliau,,(seorg pnsyarh) RM19 je..,so,,smoga korg enjoy bc bku ni..=)


Ok,,,hbz ckp sal bku,,skg bout myself lak,,hehhe xde pape yg menrk pn,,cuma ms sy tuls post ni sy ad kt lib,,bkn nk stdy pn,,tp sje nk rs suasana bru,,asyk duk trperap kt umh je,,mmg bosn kn…act,,sy tuls kt micrsoft word je dlu cz laptop ni mmg plik skit…xdpt wifi, xtaw r knp,,mybe lptop lm kot..hehehehe…skg bru kol 11,,rs cm cpt je ms brlalu...huhuhu..kpd yana,,ble nk dtg k.t??nk g jln2 ngn mu ni,,ckp nk g lib,,laz2 ak sorg2 gak duk lib ni…hahahha..w’pn mu xbc kot blog ak ni,,tp ak nk tuls jgk..hehehhe,,,ok,,last but not least,,(ceh cm esei lak),,,daa~assalamualaikum~

Saturday, April 24, 2010

INSYAALLAH

Nk share skt, lam post ni ada 7 ayt Al Quran yg ad prkataan INSYAALLAH

Al-Baqarah ayat 70.

Mrk brkta,,''mhonknlh kpd Tuhanmu utk kmi agr Dia menergkn kpd kami,,bgaimn hakikt sapi betina i2,krn sesungghny sapi i2 msih samar bg kmi dan sesungghny kmi, INSYAALLAH,akn mndpt ptnjuk."


Yusuf ayat 99.

Maka ttkala mrk msuk ke tmpt Yusuf,Yusuf merngkul ibu bpany dan dia brkta, "Msuklah kmu ke ngeri Mesir, INSYAALLAH dlm keadaan amn.''

Al-Kahfi ayat 24.

kecuali dgn mnyebut INSYAALLAH. Dan ingtlah kpd Tuhanmu jka kmu lupa,dan ktaknlh, "Mudh-mudhan Tuhanku akn mmberiku ptunjuk yg lbih dkt kpd kbenaran-Nya drpd ini.

Al-Kahfi ayat 69.

Musa brkata,"INSYAALLAH kmu akn mndpati ak sbg seorg yg sbr,dan ak tdk akn mnntangmu dlm ssuatu urusn pn."


Al-Qasas ayat 27.

Brkatalah dia(Syu'ayb),''Sesungghny ak brmksud mnikahkn kmu dgn slh seorg dr kdua ankku ini, ats dsr bhawa kmu bkerja dgnku delapan tahun dan jka kmu ckupkn 10 taun mka i2 adlh suatu kbaikn dr kamu, mka ak tdk hndk mmberati kmu. Dan kmu INSYAALLAH akn mndpatiku trmasuk org2 yg baik"

As-Saffat ayat 102.

Mka ttkala ank i2 smpai(pd umur snggup) brusaha brsma2 Ibrahim,Ibrahim brkta, "Hai ankku sesungghny ak meliht dlm mmpi bhawa ak mnymbelihmu. Maka pkirknlah ap pndptmu!" Ia mnjwb, "Hai bpakku,krjaknlh ap yg dpernthkn kepadamu,INSYAALLAH kmu akn mndptiku trmasuk org2 yg sbr."

Al-Fath ayat 27.

Sesngguhny Allah akn mmbuktikn kpd rasulNya ttg kbenaran mmpiny dgn sebnrny, (yaitu) bhwa ssngghny kmu psti akn memasuki Masjidil Haram, INSYAALLAH dlm keadaan amn,dgn mnckur rmbut kpala dan mnggntingnya, sdg kmu tdk brasa tkut. Mka Allah mngtahui ap yg tiada kmu ktahui dan Dia mmberikn sbelum i2 kmenngn yg dkt.


InsyaAllah,,sbgai umt Islam kte bolehlh sntiasa mngamlkn dgn mnyebut InsyaAllah apbila merncng utk melakukan sesuatu cz ap yg ingn kte lakukn hny akn brlaku dgn izin-Nya,,Tuhan Pencipta kita....Wallahualam..

Friday, April 23, 2010

Ya Allah,,,ampunkan aku

Ku basuh tangan dalam aliran air mutlak
Melafaz niat membasuh muka
Sambil dalam hati berdoa moga diputihkan muka di Mahsyar sana
Dan pohon tangan kanan yang kubasuh hingga ke siku
Bakal jadi penerima amalan selama di dunia
Dan ubun-ubun yang kualir wuduk padanya
Akan terlindung dari panas mentari yang sejengkal cuma
Juga kaki kanan bakal ditetapkan
Tika melintasi titian Siratulmustaqim
Merentangi neraka panas membara

Berdiri dalam balutan telekung putih bersih
Dalam qiam ku bulatkan hati
Memusatkan minda hanya pada-Nya
Pohon di putuskan dari lingkaran duniawi
Kerna, aku ingin merasa nikmat
Lazatnya ibadah mengadap Allah
Aku ingin yang ada Hanya aku dan Dia yang maha mendengar
Seperti Dia sedang ku pandang
Dan Dia memandangku dengan ihsan dan kasih-sayang
Tuhan yang kusembah
Tempat ku berserah merayu kala hatiku gundah
Yang ku terima dengan redha qada dan qadar-Nya
Dengan rendah hati seorang hamba

Dalam rukuk dan sujud
Ku letakkan diri sekerdil mungkin
Sambil mulut basah dengan pujian pada-Nya
Berteleku antara dua sujud
Kyusu’ mengharap ampunan dan belas ihsan
Allah yang maha penyayang

Bersimpuh dalam Tahiyyat
Kupacakkan ibu jari kakiku, juga telunjuk mengiyakan Shahadat
Merendahkan diri dalam lafaz pujian
Memuliakan Junjungan s.a.w.

Kusempurnakan solat seusai dua salam
Tenggelam dalam lafaz istighfar
Memohon ampun pada-Nya atas dosa dan khilaf seorang hamba
Yang hina lagi tak sempurna
Namun masih tegar mengimpikan syurga di sana
Maka, ku tadah dua tangan
Memohon doa dengan sesungguhnya
Merayu dan mendayu
Penyesalan yang bersatu dalam rasa dan minda
Seiring derai airmata

Ya Allah,
Ku pohon ampun Ya Rabbi
Atas dosa dan kekurangan diri
Kerna sesungguhnya aku hamba yang menzalimi diri sendiri
Moga janganlah Kau bebani aku
Dengan ujian yang diluar kesanggupan diri
Dan Kau tetapkan kalbuku yang Kau miliki
Agar teguh dengan petunjuk yang Kau beri
Rahmatilah hidupku, ibubapaku dan keluargaku
Dalam pelukan kasih sayang-Mu
Yang melindungi kami dari panas neraka yang membara
Kerna, aku hanya ingin hidup dan mati
Di dalam pelukan agama
Yang Kau redha...

Sunday, April 18, 2010

Buat Muslimah


video

Subhanallah

video





Mari kte hayti brsama,,alngkah brtuahny kte mnjdi hmba Allah

yg dciptakanNya hnya untuk 2 tujuan iaitu

mnjd hmbaNya n khalifh d muka bumi ini...adkh kte btol2 mncpai tjuan i2???

sm2 kte renungkn..sesungguhny Allah suka org2 yg brtaubat!!!



wajah baru!!


Assalamualaikum!!!

long2 tyme sy xupdate diz BLOG!!!rndu nk mnulis lg,,,so,within 2 bln ni,,,

i'll try 2 post as many as i can...,,,

huhuhu...1 year,,i learned many things at PASUM..

know how 2 be a gud muslimah n dai'e..

2 all my frenz there,,i miss u all..thx 4 always giving me advice...

alwys rmemba,,we're Allah's slaves!!